Dag bezoekers van de Oude Voertuigen Dag Wijchen

2018 was een zeer bijzonder jaar. Namelijk de 15e editie. Het aantal voorinschrijvingen was behoorlijk hoog. Eigenlijk het hoogste aantal ooit. De toertocht ging dit jaar geheel over de dijken van de Maas. Eerst via een omweg naar Grave en daarna kwamen ze vanzelf op de dijk. Steeds maar weer op de dijk blijven stond in het routeboek. Bij Oijen - Alphen gingen de deelnemers de pont over. Dan weer via de dijk, met als pauzeplaats Moeke Mooren, terug naar Wijchen. In de kasteeltuin werden de auto's als andere jaren naar bouwjaar opgesteld.

 'smorgens was Hans Verheijen in spijkerbroek en shirt met zijn oude Mercedes 300TD (W123) als deelnemer aanwezig. Toen stond plotseling om 15.00 hij als burgemeester in vol ornaat in de kasteeltuin. Piet werd naar de grote partytent geroepen. Oeps wat is dit. Nou uiteindelijk werd Piet gehuldigd als intiatiefnemer van de Oudevoertuigendag in Wijchen en dit 15 jaar te doen.

                                                                           

In 2017 was de opkomst wat minder dan andere jaren. mogelijk doordat het maar zozo weer was. De route van de toertocht ging in Maas en Waal naar het westen. Van de pauzeplaats  in Winsen werd veelvuldig gebruik gemaakt.De deelnemers waren mooi op tijd in de kasteeltuin terug waar al veel bezoekers aanwezig ware die de atu's op stonden te wachten.

In 2016 was het precies goed weer met een maximum temperatuur van 22 graden Celsius. Dit was te merken ook. Er kwamen 140 voertuigen op 2 of 4 of meer wielen naar Wijchen. In 2006 hadden we ook een topjaar en toen kwamen er 150 voertuigen naar de kasteeltuin. We merkten toen dat er niet meer dan 150 deelnemers moeten komen anders kunnen we ze niet kwijt. De tijdelijke bestrating van de kasteeltuin kwam zeer goed uit. We konden de voertuigen in hun jaarvakken goed kwijt. De Open Monumentendag had hel wat activiteiten in en voor het kasteel georganiseerd. Dit had (waarschijnlijk) tot gevolg dat er bezoekers naar het kasteel kwamen en toen zagen dat er achter het kasteel allemaal oude auto's stonden te pronken. De publieke belangstelling was geweldig te noemen. Dat is ook te zien op foto's. Het gebruik maken van het toilet is volgend jaar gratis, mar dat kost geld en wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 15 euro. Dit ter opluchting van onze administrateur die bij het inschrijven altijd euro's tekort komt omdat de meeste mensen met 15 of 20 euro willen betalen.

De editie van 2015 is zeer geslaagd. Het weer was uitstekend voor dit soort evenementen. Niet te warm en droog. We hadden dit jaar wat minder deelnemers dan gehoopt, maar het aantal van ruin 110 voertuigen was als goed worden beschouwd. Op deze manier is er in de kasteeltuin voldoende ruimte voor iedereen. Dit jaar was het Streek-museum in Beneden-Leeuwen weer een in de route opgenomen, hetgeen door de deelnemers zeer gewaardeerd werd. Omdat na een aantal jaren de winkeliers hadden besloten om op een andere zondag de winkels open te open was het voor ons interessant of er nog wel bezoekers/kijkers zouden komen. Nu dat was wel degelijk het geval. Mede gelokt door het Open Monumentendag evenement in de voortuin van het kasteel, kwamen er toch veel mensen over het kleine paadje naar de tuin toe.  Dit jaar hadden we voor het eerst zelf een toiletwagen gehuurd en daar werd goed gebruik van gemaakt. Voorziet dus in een behoefte. 

Voor 2014 zag de weersverwachting goed uit. Droog en mogelijk wat zon met een temperatuur van rond de 20 graden. Ideaal weer voor een buitenevenement als de Oude Voertuigendag. En dat klopte precies. De eerste deelnemers kwamen om 09.30 uur al. Uiteindelijk zijn er 125 deelnemers gestart. Het was Open Monumentendag met als thema "Op reis". In de route van de toertocht waren de Open Monumenten met bruine tekst aangegeven. Menigeen is bij een monument gestopt en heeft het bekeken. Zoals het kasteel in Hernen, het NH kerkje in Leur en het kasteel in Wijchen, waarvan wij als Oude Voertuigendag in de kasteeltuin staan. Dit jaar waren er veel mensen die nog niet eerder in Wijchen waren geweest. Het bepalen van de 1e prijzen per jaargroep viel wederom niet mee. Maar is uiteindelijk gelukt.

In 2013 begonnen we vol goede moed aan de laatste week voor 8 september. Het zou minder warm worden, maar wel droog blijven. Echter op vrijdag sloeg het weer om. Het zou kouder worden en nat. Later zei buienradar dat het zondag na 10 uur droog zou worden. Spannend dus. Op zondag om 8 uur begonnen in de stromende regen we met opbouw van de tenten. Om 9 uur nog geen enkele deelnemer, die er anders altijd al wel waren. Wordt het nog wat vandaag? Bij het opbouwen van het veld in de kasteeltuin was het erg drassig. Kunnen we er vanmiddag wel in?  Teamoverleg. De indeling op het veld werd een kwartslag gedraaid, zodat de auto's zo lang mogelijk op het grind konden blijven rijden en zo weinig mogelijk op het gras. Inmiddels was het 9.30 uur en toen waren er ineens een aantal auto's bij de inschrijftent. Het komt toch op gang. We hadden de ervaring van 2010 toen waren er ondanks de regen ook 70 deelnemers. Om 11 uur waren er 84 deelnemers vertrokken. Om 13 uur kwamen de eersten van de rit terug, nadat ze bij stoomgemaal De Tuut koffie hadden gedronken. Om 14.00 uur was de kasteeltuin redelijk vol en scheen de zon. Om 15 uur was alles perfect. Het was een geslaagde dag.

En over de deelnemers : Het merk Triumph was het merk met de meeste deelnemers. Twaalf stuks.


Nu in 2012 zouden we een poging doen om de 120 te halen. Nou dankzij het geweldig mooie weer zijn we daar in geslaagd. 150 deelnemers.  Jawel.  Het zat er aan te komen dat het druk zou worden, omdat de weersverwachting steeds beter werd. Maar omdat we de rallyschilden een week daarvoor al besteld hadden, waren er op de dag zelf enkele te kort. Onderweg werd het Museum voor Nostalgie en Techniek in Langendoom bezocht. Iedereen vond het geweldig. Terug in de kasteeltuin waren er heel veel mensen die met hun auto in de schaduw onder de bomen gingen staan. Da kon ook omdat we de vrachtwagens een andere plek hadden gegeven. Toen alle deelnemers teug waren bleek dat de kasteeltuin aan de maximum capaciteit raakt Nu moeten ons gaan beraden van hoe nu verder. Mogelijk moeten we een stop invoeren bij 150 deelnemers.

Jawel 2011was de 8e keer. Het was een geweldige dag. De 100 deelnemers is met 115 ruim overschreden.De inschrijflocatie verplaatst naar Kasteellaan zelf, want daar is veel meer ruimte. Daar was ook koffie. Bij het Agrarisch Museum in Overasselt was het een gezellige drukte. vel deelnemers uit Wijchen wisten niet eens dat dit bestond. De deelnemers kwamen bij terugkomst van de route door het centrum, hetgeen door deelnemers en publiek erg werd gewaardeerd.

Voor 2010 verwachtten we meer dan 100 deelnemers. Dat liep alleen iets anders. Veel regen. Ondanks de regen waren er toch nog 76 deelnemers. Ook nu weer nieuwe gezichten en enkele zeer bijzondere auto's. Ook waren er weer meer vrachtwagens. En 2 bromfietsen. De toertocht ging naar het nieuwe Bezoekerscentrum van de Heerlijkheden in Leur. Het stoomgemaal zat wederom in de route en zeer velen zijn daar wederom komen kijken. Terug in de kasteeltuin is de prijsuitreiking een uur vervroegd naar half vier. Al met al was het toch een geslaagde dag. Van enkele deelnemers een berichtje gekregen dat ze het naar de zin hebben gehad. Er zijn nog enkele OVDW paraplu's te koop.

In 2009 hebben we weer meer deelnemers gehad. Nu waren het er 95. Veel nieuwe gezichten met allemaal prachtige auto's. Ook waren er weer meer vrachtauto's. Wel minder tweewielers. Het bezoek aan het Solexmuseum kwam als een verrassing en werd bijzonder gewaardeerd. De opstelling in de kasteeltuin werd nu gedaan naar bouwjaar van de voertuigen. Dat was ook zeer geslaagd. De privé-muziek installatie werkte prima.

In 2008 merkten we dat men het toch een bekend evenement vindt worden. Bij het reclame maken op andere oldtimer evenementen in de omgeving blijkt dat men de OVDW al kent. Er waren nu 90 deelnemers. Dat het alle 5 jaren goed weer is geweest is wel een geluksfactor. Omdat het het Jaar van het Religieus Erfgoed was waren er 2 oude kerken in de route van de toertocht opgenomen, namelijk die in Leur en in Batenburg. Dat werd door de deelnemers zeer gewaardeerd. Ook de kerken waren blij met zoveel bezoekers. Naderhand is door ons nog een donatie gegeven in verhouding met het aantal bezoekers dat is geweest.

In 2007 zaten weer op een iets hoger aantal dan 2006. Dit keer was er een hele groep bromfietsen bijgekomen. Nadeel daarvan was dat sommigen hun oude auto hadden thuis gelaten.  De toertocht wederom weer wat veranderd. Nu was het Streekmuseum in Boven-Leeuwen in de route opgenomen. Aan de reactie van de deelnemers te horen bleek dat zeer veel mensen ook al wonen ze hier in de regio nog nooit in dit museum geweest waren.

In 2006 was het ontzettend mooi weer met een temperatuur van rond de 25°C. Nou dat was te merken. Het aantal aanmeldingen was zeer groot en dus waren er te weinig rallyschilden en route beschrijvingen. Maar eigenlijk vond niemand dat erg. De mensen zonder route beschrijving werden achter de mensen met routebeschrijving aangestuurd. Er waren gelukkig genoeg consumptiebonnen.

In 2005 waren er iets meer deelnemers. De toertocht door de omgeving van Wijchen was nu omgekeerd aan de route van het vorige jaar.


In 2004 was het de eerste keer dat deze dag werd georganiseerd. Het is natuurlijk spannend hoe zoiets zal gaan verlopen en hoeveel deelnemers er komen. In de periode voorafgaand aan deze dag kwamen er toch regelmatig aanmeldingen binnen en steeg het vertrouwen dat het best eens goed zou kunnen gaan worden. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van het weer en die dag was het ook goed weer. Er kwamen maar liefst 60 auto's waaronder een tiental vrachtwagens. Er was zelfs 1 bromfiets bij.  Wat was dat een mooi beeld om een groot gedeelte van de Kasteellaan vol te zien staan met mensen en diverse oude auto's bij de inschrijftent. Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern was ook in de route van de toertocht opgenomen en ook de mensen van het gemaal waren enthousiast dat er op de dijk zoveel oldtimers stonden. Ook de mensen die gewoon op bezoek kwamen bij De Tuut waren verbaasd enthousiast dat zoiets moois zomaar plotseling verschijnt. De Wijchens Omroep was eveneens verrast.

Tot ziens.

de organisatie  Oude Voertuigen Dag in Wijchen

 
 
Website gemaakt voor Oude Voertuigendag in Wijchen